Case

City WiFi stad Blankenberge

Categorie

City WiFi

Gebruikte skills

  • Planning & installatie
  • White Label WiFi
  • WiFi Analytics

PROJECTBESCHRIJVING

Een volledig dekkend netwerk over de ganse stad. Dat was het idee waarmee Citymesh in 2006 werd opgericht. Een aantal jaar later is de markt er pas volledig klaar voor en beginnen de City WiFi-netwerken als paddenstoelen uit de grond te schieten. Het City WiFi-netwerk van Blankenberge is er daar eentje van.

Steden zetten steeds meer in op een optimale dienstverlening en een eigen stadsnetwerk is daar een van de verlengpunten van. Na een eerste, kleinschaliger, proefproject besloot de stad Blankenberge om enkele sleutellocaties binnen de stad van een gratis WiFi-netwerk te voorzien. Zo kunnen bewoners, maar ook bezoekers van de stad volledig gratis en zonder enige limitatie genieten van het draadloos netwerk op de zeedijk, in de Kerkstraat, op het stations- & casinoplein maar ook in de omgeving van de jachthaven.

Via een eenvoudige loginprocedure met een social media account of met behulp van je eigen mailadres kan je via de portaalpagina van de stad aanmelden op het stadsnetwerk. Na het inlogen word je omgeleid naar de pagina met een overzicht van de activiteiten en gebeurtenissen die er gepland staan in de stad.

Daarnaast worden de reeds bestaande accounts die actief zijn binnen de stadsdiensten meteen gekoppeld op het WiFi-netwerk. Zo hebben medewerkers van de stad met hun eigen account wat meer rechten en mogelijkheden op het WiFi-netwerk. Een uitbreiding hiervan is mogelijk zoals in Antwerpen: hier heeft de stad de A-kaart (een identificatie-methode van de bewoners) ook toegang gegeven met die account op het systeem.

EVOLUTIE NAAR SMART CITY

Het WiFi-netwerk wordt zo ook een tool voor de stad om aan Citymarketing te doen en zo een stuk dichter bij zijn bewoners of bezoekers te komen. Mailadressen worden verzameld en de juiste doelgroepen kunnen aangesproken worden met een campagne die op hun lijf geschreven is. Zo kan bijvoorbeeld de dagtoerist een overzicht van de toekomstige activiteiten in de stad in zijn mailbox krijgen. De tool die dit allemaal mogelijk maakt is WiFiLAB, een real-time management platform dat over zowel bestaande als nieuwe netwerken gelegd kan worden.

Een belangrijke functie van het stadsnetwerk, dat vaak over het hoofd wordt gezien, is het feit dat het WiFi-netwerk voor heel wat meer zaken kan worden gebruikt dan enkel het aanbieden van internet. Zo is het cameranetwerk van de politie gekoppeld waardoor er in de meldkamer, in real-time, beelden opgevraagd kunnen worden van zones die voorzien zijn van camera’s. Daarnaast kan het netwerk ook worden ingezet om het muzieksysteem van de stad te koppelen zodat er in het centrum sfeermuziek kan worden afgespeeld dat op een centrale locatie wordt beheerd.

Deel dit op