Case

Kompas Campings Nieuwpoort & Oostende

Categorie

Vakantieparken

Gebruikte skills

  • Planning & installatie
  • Services
  • White Label WiFi

PROJECTBESCHRIJVING

Sinds enkele jaren zijn de Kompas campings in Nieuwpoort & Westende een trouwe klant van Citymesh en ook zij zagen de vraag naar draadloos internet evolueren van een “nice-to-have” dienst naar een basisbehoefte.

Het initiële netwerkdesign van beide parken werd gebouwd rond het concept van de toenmalige Citymesh Loco en de Loco+, de voorgangers van de Citymesh Beam. Op deze manier werden beide domeinen voorzien van WiFi-dekking maar waren de klanten wel verplicht om een hulpantenne aan te kopen. Kortstondige verblijvers of bewoners die deze aankoop niet wilden doen, konden zich begeven naar de hotspot zones. Op die locaties (receptie, cafetaria,…) was het mogelijk om rechtstreeks met het eigen toestel verbinding te maken op het netwerk.

UITBREIDING VAN HET NETWERK: HOTSPOT SYSTEEM

Op een bepaald moment begon de vraag naar WiFi enorm te groeien, waardoor de receptie van beide campings zwaar belast werd met vragen van de eindgebruiker. Daarop besloot het management dat het systeem een pak gebruiksvriendelijker moest worden en dat betekende dat er een alternatief moest worden gevonden voor het systeem met de hulpantennes.

De enige mogelijkheid die op dat moment voor handen was, was de ombouw van het netwerk naar een hotspot systeem. Dit hield in dat het park werd opgedeeld in een aantal verschillende zones die elk hun eigen paal met een WiFi-zender gekregen. Een aanzienlijke investering gezien de talrijke werken die dienden uitgevoerd te worden.

De backbone (het geraamte van het WiFi-netwerk) werd volledig opgebouwd uit draadloze punt-tot-punt verbindingen waardoor er geen graafwerken aan te pas kwamen om de verschillende locaties met elkaar te verbinden, want op zich het totale kostenplaatje toch wat drukte.

Eenmaal het nieuwe concept operationeel was, was de drempel voor de eindgebruiker een stuk lager waardoor het gebruik van het netwerk meer dan verdrievoudigde. Het oude systeem met de hulpantennes bleef echter actief om gebruikers die onvoldoende dekking (afstand tot de paal te ver) hadden via het hotspot systeem alsnog een alternatief te kunnen aanbieden.

UITBREIDING EURODOCSIS & DIGITALE TELEVISIE

Het afgelopen jaar besloten beide domeinen om hun aanbod naar luxueuzere verblijfsoplossingen uit te breiden met de bouw van enkele chalets. Het beperkte zenderaanbod bij de traditionele operatoren zorgde ervoor dat er werd gekeken naar alternatieve oplossingen. Hier sprong Citymesh op de kar van de digitale televisie en zorgde voor een oplossing op de bestaande coax infrastructuur.

Op een centrale locatie op het park werden satellieten geplaatst die de verschillende zenders uit de lucht halen. Dit signaal wordt vervolgens op het coax netwerk geïnjecteerd waarna het op de aansluitpunten er opnieuw kan worden afgehaald. Het grote voordeel van dit systeem is dat de uitbater zelf een zenderaanbod kunnen samenstellen van een zestigtal zenders. Daarnaast kan er ook een infokanaal worden aangeboden waarop activiteiten of nieuwsberichten door de camping zelf kunnen worden weergegeven.

Het grote bijkomende voordeel van het coax netwerk zorgde er ook voor dat Citymesh van die kabel gebruik kon maken om naast het televisie signaal ook het internet signaal me te sturen. Elke huisje beschikt dus over zijn eigen eurodocsis 3.0 modem waardoor hogere snelheden dan op het WiFi-netwerk mogelijk worden. Elke woning heeft dan ook zijn eigen privé WiFi-netwerk.

Deel dit op