Port of Zeebrugge zet koers naar innovatie

Future-proof dankzij privaat 5G-netwerk

Meer dan 100 jaar geleden werd de haven van Zeebrugge ingehuldigd. Vandaag is het een wereldhaven die nog steeds werk maakt van toegankelijkheid door innovatie en technologie juist in te zetten. 

“We waren op zoek naar een oplossing om onze connectiviteitsproblemen binnen het havengebied op te lossen. Verschillende delen van de haven waren zeer moeilijk bereikbaar," zegt Tom Hautekiet, CEO van Port of Zeebrugge. De haven wilde ook zijn eigen netwerk uitbaten aan externe gebruikers. “Met onze visie op de toekomst, willen wij als havenbestuur dienst doen als facilitator van een privaat 5G-netwerk voor alle havenbedrijven die willen inzetten op vernieuwing”, benadrukt Tom Hautekiet.

Een uitgestrekt, complex domein waar traditionele operatoren geen connectiviteit kunnen bieden, is een kolfje naar de hand van Citymesh.


Met het 5G-netwerk is er een goede connectie met de meest uitgestrekte geografische delen," aldus Tom Hautekiet. ”Dankzij het privaat netwerk kan de haven bedrijfskritische communicatie garanderen en blijven de gegevens veilig opgeslagen op het eigen netwerk." De bedrijven in de haven gebruiken het private 5G-netwerk voor dispatching, connectiviteit naar straddle carriers, geautomatiseerde voertuigen (AGV), track & trace systemen en kritische communicatie. Ook de hulpdiensten en drones kunnen op hun beurt gegarandeerde communicatie bieden in anders moeilijk bereikbare plaatsen.

Door de realisatie van dit 5G-netwerk schakelen innovatie en automatisering een versnelling hoger. Zo steekt het netwerk van Citymesh vaart achter efficiënte, snelle en optimale connectiviteit .“Het contact en de samenwerking met Citymesh verliep vlot. We ondervonden een sterke wil om samen met ons actief naar oplossingen te zoeken. De flexibiliteit van het bedrijf en de werknemers zorgt voor een goede dynamiek.”

Ook uitdagingen aanpakken is cruciaal om de groei van de haven te garanderen, benadrukt Tom Hautekiet. “Elke hinderpaal wordt individueel aangepakt, zonder daarbij het ruimer kader uit het oog te verliezen. Het intenser gebruik van 5G biedt mogelijkheden om het private netwerk constant te evalueren en te finetunen waar nodig. Ook hier kunnen we steeds beroep doen op hun kennis en wordt er kort op de bal gespeeld."

Solutions

  • 5G-netwerk
  • IoT-netwerk
Met onze visie op de toekomst willen wij als havenbestuur dienst doen als facilitator van een privaat 5G-netwerk voor alle havenbedrijven die willen inzetten op vernieuwing.
Tom Hautekiet
CEO Port Of Zeebrugge
-
Port of Zeebrugge